Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Verdens bedste lommekniv

Verdens bedste lommekniv

Der er en verden til forskel fra det røde multiværktøj, vi i dag kender som en ’Swiss Army Knife’, og den simple foldekniv, der i 1890'erne blev udleveret til schweiziske soldater. I dag fås den i en lang række specialmodeller til jægere, landmænd og såmænd en helt særlig udgave til osteelskere.

Victorinox. Hvis navnet skulle være lidt svært at udtale, så prøv lige ’Schweizer Offizier Und Sportmesser’. Det var i hvert fald lidt for besværligt for de amerikanske soldater, der efter anden verdenskrig fik den knaldrøde schweiziske foldekniv i hånden. De omdøbte straks til Swiss Army Knife.

Men dens historie har mange år på bagen. Lige indtil 1891 købte den schweiziske hær knive i Tyskland. Men en knivsmed i Ibach et lille stykke vej nord for Zürich mente ikke, at det var opportunt, at Schweiz skulle købe militærudrustning i Tyskland. Og fra 1890 fik han i opdrag at fremstille en let og funktionel foldekniv. De første blev leveret allerede året efter.

Kniven havde fra starten et skarpt knivblad i godt hærdet stål, en dåseåbner, et bor og en skruetrækker. Og da Elsener i 1897 konstruerede en endnu mere sofistikeret fjedermekanisme, blev det muligt at skabe endnu flere redskaber i den lille lommekniv. Med årene blev kniven udstyret med saks, større og mindre knivblade og proptrækkere.

Verdens bedste lommekniv

I dag findes der et utal af Swiss Army Knifemodeller på markedet. Selvom der også produceres knive i forskellige farver og materialer, er det stadig den ikoniske røde lommekniv, der er mest kendt. Ikke mindst på grund af det hvide kors, der har været Victorinox’ firmalogo siden 1909.

Der er specialmodeller til ethvert formål, som eksempelvis håndværkermodellen med bor, sav og fil. Der er kniven til ryttere med indbygget hovrenser, mens lystfiskeren kan få en udgave med en særlig tang til at fjerne fiskekroge fra fangsten. I tidens digitale ånd er det såmænd også muligt at få en lommekniv med et indbygget flashdrive, laser-pegeredskab, digitalt ur, højdemåler og termometer.

For gourmeter er det måske mere interessant, at Victorinox har skabt en særlig kniv, der består af et blad, der egner sig til de bløde oste, en brødkniv, en gaffel og en proptrækker. Så er det bare at sige ’Say cheese’ til din schweziske lommekniv.

Uanset hvilket behov en lommekniv skal opfylde i dag, har Victorinox én i sortimentet, der, hvad angår kvalitet og funktion, falder ind under kategorien ’Verdens bedste lommekniv’.

Verdens bedste lommekniv

Fakta:

Producent: Victorinox. Siden 1891.

Legering: Knivblad i hærdet martensitisk rustfrit stål. En ståltype, der indeholder mere kulstof og derfor kan hærdes til høje hårdhedsgrader. Knivblad: Laserskåret med et V-formet skær på 30˚.

Største kniv: Victorinox har skabt en kæmpe – ikke særlig praktisk – kniv med ikke mindre end 87 forskellige stykker værktøj og 141 funktioner.

Us army knife: For nylig har den amerikanske hær sat den schweiziske lommekniv på listen over de personlige ejendele, soldaterne bør have i oppakningen. Swiss Army Knife er blevet til US Army Knife …