END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Michael Fassbender | Alt andet end romantiske komedier

X-men: first class, inglourious basterds og band of brothers, ja, selv rollen som robot i Ridley Scotts Prometheus fra 2012 har været en del af Michael Fassbenders repertoire. Action-film, krig og stort drama har været hans kendetegn. Han har formået at give nyt liv til macbeth og høstede anerkendelse for sin fortolkning af Steve Jobs. Men de romantiske komedier er ikke lige hans kop te. Af Laurids Bertelsen Foto: Getty Images
Eva Mendes

Michael Fassbender har stort set aldrig været i nærheden af en rolle i en af tidens populære romantiske komedier. Mainstream, som de måtte være – og en sikker vej til succes for mange skuespillere – er det ikke lige dér, hans force ligger. Det tætteste, han kommer på filmisk romantik, var måske det romantiske drama Lyset i havet (2016), hvor han spillede over for svenske Alicia Vikander.

Fassbender spiller rollen som Tom – en tyst, sammenbidt og forknyt soldat, der kæmper med at fordøje sine oplevelser på første verdenskrigs slagmarker. Sammen med Isabel spillet af Vikander tager han jobbet som fyrtårnsbestyrer på en øde ø ud for den vestaustralske kyst. Det er film med store melodramatiske følelser. Bølger af lykke og sønderknusende sorg. Tilgivelse og håbet om at komme videre med livet trods krig og ulykke.

Når denne film i Fassbenders karriere er vigtig, skyldes det ikke filmens romantiske undertoner. Men snarere det faktum, at samspillet med Alicia Vikander skabte en ny og mere rolig Fassbender. De to dannede par – og blev i 2017 gift ved en privat ceremoni på Ibiza. De to bor i dag i Lissabon. Angiveligt for at undgå konsekvenserne ved Brexit og Englands udtræden af den Europæiske Union – og måske også for at Michael Fassbender kan dyrke en af sine helt store passioner, nemlig surfing.

Eva Mendes Cocio
Det er actionfilm, der dominerer Fassbenders karriere.

Fart, action og drama

Den i dag 43-årige tysk-irske skuespiller fik for alvor gang i karrieren med mindre roller i forskellige tv-serier. Hans første optræden var i Steven Spielbergs og Tom Hanks berømmede Band of Brothers (2001), hvor han spillede rollen som sergent Burton Christenson. Årene efter var han på rollelisten i en række krimiserier og forskellige tv-film som for eksempel Sherlock Holmes, Murphy’s Law og et enkelt afsnit af Hercule Poirot. I 2007 landede han sin første filmrolle i en større produktion, nemlig rollen som Stelios i filmen ’300’. Et episk – men fiktivt – drama om slaget ved Thermopylæ i år 480 f.Kr. Endnu en gang en actionrolle, hvor han spiller en ung og dygtig spartansk soldat.

Men han arbejdede sig hurtigt op ad rollelisterne: I 2008 spillede han en af hovedrollerne som Bobby Sands i Steve McQueens film Hunger, der handler om en række IRA-fangers sultestrejke tilbage i 1981. Det var en film, der fik premiere på Cannes Filmfestivalen, hvor den modtog Camera D’Or. En særlig pris, der gives for bedste første film fra nye filmskabere.

Men det var stadig de lidt mere smalle film, der gav Fassbender smør på brødet. Film, som anmelderne elsker, men som måske ikke går så lang tid i biograferne. Et eksempel er filmen Fish Tank (2009), som Informations anmelder sidste år udråbte til en af årtusindets bedste film. En film om teenageren Mias forgabelse i morens nye kæreste spillet af Fassbender. Et moderne take på filmisk socialrealisme og grænseløse voksne.

Eva Mendes Ryan Gosling

Trods birollerne blev han castet til stadig større film. I 2009 spillede han med i Quentin Tarantinos Inglourious Basterds, hvor han spillede rollen som Lt. Archie Hicox. En fantastisk film, der er bygget op omkring en jødisk hævnfantasi, hvor filmen redder verden fra nazisternes herredømme.

Anerkendelsen, der for alvor åbnede dørene for Michael Fassbender, kom med filmen X-Men: First Class (2011). I øvrigt samme år, hvor filmen A Dangerous Method også fik premiere. Her spiller Fassbender rollen som psykiateren Carl Jung, der sammen med Freud spillet af Viggo Mortensen lægger grunden til psykoanalysen.

Det er to film, der for alvor viser lidt af den spændvidde, Michael Fassbender besidder som skuespiller. Han rummer stort set alle facetter. Også det klassiske drama, som da han spillede Macbeth i Justin Kurzels 2015-filmatisering af Shakespeares berømte teaterstykke fra starten af 1600-tallet. Eller hans berømmede portræt af Apples grundlægger Steve Jobs, der også havde premiere i 2015.

Eva Mendes Collection
Akkurat som Paul Newman har Fassbender en fartdjævel i blodet.

Søger suset i fremtiden

Som på filmlærredet søger Michael Fassbender også suset i sin fritid. En af hans store passioner handler om surfing, hvilket er en af grundene til, at han har bosat sig i Portugal. Skydiving er en anden hobby, som giver lidt af det adrenalin-kick, han søger. Men det er måske som racerkører, han for alvor opnår den tilfredsstillelse, som han ikke får i filmens verden. Skulle han i sine unge år have valgt en anden karriere, var det nok blevet motorsporten, der havde vundet. For fire år siden deltog han i Scuderia Ferraris træningskursus Corso Pilota. Og året efter kørte han sine første løb i Ferraris Challenge, hvor han i sin debut sluttede på en 15.-plads på Mugello-banen ved Scarperia i Toscana.

I 2019 skiftede han til Proton Competition for at køre hele 2020-udgaven af European Le Mans Series – en serie udholdenhedsløb inspireret af 24-timers løbet i Le Mans. Desuden har han i år haft en enkelt gæsteoptræden i Barcelona i Porsche Supercup. Dog ikke med den store succes: Han måtte udgå efter et sammenstød i det allerførste sving. Måske er det godt det samme. For Fassbenders succes på filmlærrederne er der bestemt ikke tvivl om. Og faktisk er der allerede to nye film på vej, nemlig Kung Fury 2 og Next Goal Wins – en komedie om verdens svageste fodboldhold fra Amerikansk Samoa, der kæmper for at kvalificere sig til fodbold-VM i 2014.