END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Keanu Reeves - succes & tragedier

Keanu Reeves er på mange måder indbegrebet af en klassisk Hollywood-actionhelt, som på filmlærredet har slået og sparket sig ud af den ene umulige situation efter den anden. Og han er biografaktuel til jul med The Matrix 4. Hans privatsfære har dog været præget af store tragedier, der får ham til at søge ind i sig selv.
Keanu Reeves
Keanu Reeves har gennemlevet flere tragiske begivenheder i livet. Men det har gjort ham til en bedre skuespiller, mener han.

Keanu – udtalt: Kee-AH-noo – Reeves, 57 år gammel. Med en karriere, som strækker sig over mere end tre årtier. Og med succes, som kun få af hans kolleger tør drømme om. Men det er ikke en succes, der er kommet af sig selv. Og på det personlige plan har hans liv været martret af tragedier, som kunne ryste selv den mest ufølsomme sjæl.

Han blev født i 1964 i Libanon. Hans mor Patricia Taylor var showgirl og kostumedesigner, mens hans far Samuel Reeves ernærede sig som geolog. Faderen forlod dem, da Keanu var blot tre år gammel. Det blev starten på et omtumlet liv, hvor hans mor bosatte sig i Hawaii, Australien og New York, inden de faldt til ro i Canada. Ordblindhed gjorde dét at få en uddannelse til en større udfordring for Keanu Reeves end for de fleste af hans klassekammerater. Han prøvede ihærdigt, men efter fire forskellige gymnasier forlod han skolen som 17-årig.

Keanu Reeves er til gengæld en mere end habil ishockeyspiller. Hurtig på skøjterne og med et hårdt skud, der resulterede i mange mål. Og ikke mindst en prøvetræning hos Windsor Spitfires – et elitejuniorhold, der spiller i Ontario Hocky League. Men trods et oplagt talent blev han vejet og fundet for let: Hans knyttede hænder sad ikke løst nok til at begå sig i de slagsmål, som nærmest er obligatoriske i canadisk ishockey.

Keanu Reeves
“If you have been brutally broken but still have the courage to be gentle to other living beings, then you’re a badass with a heart of an angel.” Keanu Reeves

Lidt pudsigt, når man tænker på, at han i sin senere karriere på det nærmeste er blevet indbegrebet af en hårdtslående actionhelt, der slår og sparker sig ud af alverdens prekære situationer. Og det bliver ikke mindre mærkværdigt, når diverse filmmagasiner stædigt fastholder, at han ikke bruger stuntmen som stand-in i de voldelige sekvenser af filmtrilogien The Matrix (1999, 2003 x 2) og de tre John Wick-film (2014, 2017 og 2019). Men der er en god forklaring: For Keanu Reeves kan faktisk slås. Han mestrer flere forskellige slags kampsport. Forud for optagelserne til den første Matrix-film i 1999 trænede han i månedsvis med kampsportskoreografen Yuen Woo-Ping. Reeves og resten af holdet måtte træne alt fra Jiu-Jitsu, Wushu, boksning, Krav Maga, judo og karate. At de skulle lære så mange forskellige kampformer, skyldtes instruktørernes ønske om at kunne opbygge de enkelte scener mere frit, efterhånden som de skulle filmes.

I John Wick-serien var hans fokus mere på våbenbrug. Men også her var det nødvendigt med nye færdigheder i kampsport. Denne gang i form af Aikido, der er en moderne form for japansk kampsport.

Keanu Reeves
Keanu Reeves har brugt millioner på velgørenhed.

Tragedierne rammer

Som så mange andre skuespillere var det på tv, hans karriere blev skudt i gang. Hans første casting skete i et canadisk ungdomsprogram Going Great i 1984. Allerede samme år fik han sin debut som skuespiller i en tv-serie med titlen Hangin’ In. Og året efter indtog han scenen i en opsætning af Romeo og Julie i North York, Ontario.

Men det var først i 1991, at filmverdenen opdagede Keanu Reeves. Det skete i filmen Bill & Ted’s Excellent Adventures. Filmen fik på dansk titlen ’Frem til fortiden’. Et lille ordspil, der lukrerer på de populære ’Tilbage til fremtiden’-film med Michael J. Fox og Christopher Lloyd.

1991 skulle også blive året, hvor han for alvor forlod universet med diverse ungdomsfilm og -serier. Det skete med filmen My Own Private Idaho, hvor de to hovedrolleindehavere – River Phoenix og Keanu Reeves – drager ud på en personlighedsudviklende rejse. En historie løseligt forankret i Shakespeares drama om Henry IV.

Reeves har fortalt, at han – da han havde læst manuskriptet – kastede sig på sin motorcykel og kørte 1.500 km for at overbevise sin bedste ven, River Phoenix, om, at den rolle var som skrevet til ham.

Makkerparret blev castet til filmen. Men desværre blev det også en tid, der kastede den lovende unge River Phoenix ud i et alvorligt narkomisbrug. Et misbrug, der sørgeligt endte med en overdosis bestående af valium, kokain og heroin blot to år senere. Han blev bare 23 år.

Hans død tog umådeligt hårdt på Keanu Reeves, der mente, at han burde kunne have gjort mere for sin ven.

Det skulle ikke blive sidste gang, at ulykke og død kom til at spille en rolle i hans liv. Fem år efter vennens død mødte han Jennifer Syme. Det var en hurtig og altfortærende forelskelse. Året efter skulle de være forældre til en lille pige. Men midt under optagelserne til den første Matrix-film gik fødslen i gang alt for tidligt, og deres datter var dødfødt. Kort tid efter gik forholdet i opløsning, og som om det ikke var nok, så kørte Jennifer Syme galt og omkom halvandet år senere.

I 2006 omtalte Keanu Reeves sin sorg i et interview til magasinet Parade. ”Sorgen forandrer sig. Men den slutter aldrig. Mange mennesker tror fejlagtigt, at de kan håndtere det og sige: ’Det er overstået – jeg har det bedre’. Men de tager fejl. Når de mennesker, du elsker, er væk, så er du alene.”

Reeves har flere gange slået fast, at hans datters og kærestes død er grunden til, at han har undgået faste forhold og børn. Ovenikøbet har hans søster kæmpet med leukæmi. Heldigvis er hun helbredt, men det var endnu en hård tid for Keanu Reeves, der efter succesen med The Matrix donerede mere end 70 procent af sit honorar til hospitaler, der behandler og forsker i bekæmpelsen af leukæmi.

Selv om Keanu Reeves ikke ynder at tale om sin smertefulde historie, er det alligevel bemærkelsesværdigt, at han har en tendens til at vælge roller, hvor han skal portrættere mænd, der har måttet gennemgå lignende modgang i livet. Som i John Wick-filmene, hvor han spiller en hævner/morder, der er motiveret af tabet af sin kone – og hund. ”For mig var det John Wicks sorg, der gjorde det personligt for mig. Følelsen var stærk nok til, at han kunne grave sin fortid op. Jeg tænker det egentlig ikke som hævn. Men snarere at få muligheden for at genvinde sit liv,” har Keanu Reeves forklaret.

På det personlige plan har Reeves formået at se indad. Han har bearbejdet sin sorg og tænkt mange tanker om døden og et muligt efterliv. Også en flirt med buddhismen er det blevet til i forsøget på at skabe sammenhæng i et liv, hvor han har oplevet så meget sorg. Selv om han af angst for at miste tidligere har afvist et nyt fast forhold, har han nu i to-tre år været kæreste med den amerikanske billedkunstner Alexandra Grant, som han har kendt siden 2009. Sammen har de udgivet to bøger.

Men det er filmens verden, der fylder Keanu Reeves' arbejdsliv. Det får vi et bevis på til jul i år, hvor den fjerde Matrix-film får premiere. Og ikke mindst til næste forår, hvor det fjerde kapitel i sagaen om John Wick kommer i danske biografer.

Den gavmilde Reeves

Verden har gennem alle årene elsket den milde og ydmyge canadiske skuespiller Keanu Reeves, der gennem årene har spillet med i kassesucceser som The matrix og John Wick-filmene. Succeser, der også har gjort ham til en velhavende herre med en nettoformue i omegnen af de 360 millioner dollars. Ikke mindst franchiseindtægter fra Toy Story-filmene, hvor han lagde stemme til stuntmanden Duke Kaboom.

Gennem årene har han doneret store og små beløb til gode formål. Én særlig historie fylder rundtomkring på de sociale medier. Under optagelserne til The Matrix kom det ham for øre, at en håndværker på filmholdet gennemgik en særligt svær periode. Det fik Reeves til at sende ham en særlig julebonus på 20.000 dollars.

Under optagelserne til The Matrix Reloaded forærede han de 12 stuntmen på holdet hver en spritny Harley Davidson-motorcykel.

Rygter – måske ganske overdrevne – vil vide, at han gennem årene har doneret næsten 100 millioner dollars til de mennesker, der er tættest på ham i hverdagen: nemlig forskellige medlemmer af de filmhold, han har arbejdet sammen med.

Hertil kommer de millioner af dollars, som han har betalt til hospitaler, der forsker i og behandler leukæmi. Givetvis i taknemmelighed over, at hans søster overlevede et langvarigt behandlingsforløb for sygdommen.

Men det handler ikke alt sammen om penge. Engang kørte han en omvej på næsten 100 km for at hjælpe en ung pige. Han hænger gerne ud med de hjemløse. Ikke for opmærksomhedens skyld, men for at kunne gøre en forskel. Og da han fejrede sin 50-års fødselsdag, fortæller New York Magazine, at det skete på en bænk i Central Park, hvor han nød en muffin og kaffe, som han også tilbød til forbipasserende, som ville dele dagen med ham. A REAL MR. NICE GUY.