END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Ana De Armas - en cubansk skønhedsrejse mod stjernerne

Hendes bedsteforældres spanske pas blev ikke alene hendes billet væk fra sin cubanske barndom med rationering, strømafbrydelser og brændstofmangel. For Ana De Armas blev det også startskuddet til en fantastisk rejse, der har ført hende fra havana via spanske tv-serier til et liv blandt stjernerne i hollywood. Og i år kan vi se hende i den 25. James Bond-film: no time to die. Af Claus Vesterager Martinus, Foto: Getty Images
Ana De Armas

Som barn var hendes tv-tid stærkt begrænset: 20 minutters tegnefilm om lørdagen og en spillefilm søndag eftermiddag. For hendes forældre var en videomaskine en by i Rusland, så Hollywood-filmene blev slugt inde hos naboen. Men det var tilstrækkeligt til, at fascinationen af scenekunsten blev vakt i den 12-årige Ana de Armas. Foran spejlet lærte hun sig replikkerne udenad. Der var ingen vej tilbage. Hun ville være skuespillerinde.

Talentet for skuespillet var åbenbart. Bare to år senere bestod hun nemlig optagelsesprøven til det cubanske nationalteaters skuespillerskole i Havana. Livet i den cubanske hovedstad var ikke nemt. Heller ikke selv om hendes forældre egentlig nød en vis begunstigelse fra regimet. Hendes far var på et tidspunkt viceborgmester i en lille cubansk kommune, mens hendes mor arbejdede i Uddannelsesministeriet. Alligevel måtte familien Armas leve med daglige strømafbrydelser, rationering og mangel på benzin.

Ana De Armas
Bedsteforældrenes spanske statsborgerskab gjorde det muligt for Ana de Armas, 32, at forlade Cuba.

Så da Ana de Armas startede på teaterskolen, måtte hun, de dage bussen ikke kørte, blaffe fra hjemmet til Plaza de la Revolucíon. Uddannelsen varede i næsten fire år. Næsten, fordi hun forlod skolen blot måneder før sin afgangseksamen. Ikke fordi hun var skoletræt eller ikke kunne leve op til forventningerne. Det skyldtes slet og ret, at cubanske studerende ikke kunne få udrejsetilladelse de første tre år efter deres sidste eksamen.

For en ambitiøs ung skuespillerinde var udsigten til tre års samfundstjeneste ikke lige det, der stod øverst på ønskelisten.

Bedsteforældrenes pas hjalp hende til Spanien

Løsningen blev leveret af hendes bedsteforældre: De havde dobbelt statsborgerskab, og derfor kunne Ana de Armas få et spansk pas og rejse til Madrid. Som 18-årig rejste hun med sin samlede opsparing på lidt over 200 dollars til den spanske hovedstad for at søge lykken som skuespillerinde.

”Det var egentlig ikke en flugt fra Cuba. Heller ikke jagt på penge eller et bedre liv. At rejse fra Cuba og efterlade familie, venner og karriere var en kæmpesatsning. En stor risiko. Men jeg er aldrig blevet skræmt af at tage en risikabel beslutning. Tværtimod. Det opildner mig bare til at søge succesen,” fortæller Ana de Armas.

Og succesen fandt hun i Madrid, hvor hun efter blot to måneder i den spanske hovedstad landede en rolle i et spansk teenager-drama med titlen El Internado. En serie om livet på en fiktiv kostskole. Hun spillede med i 56 episoder i årene fra 2006 til 2010.

Ana De Armas
Ana de Armas kickstartede karrieren i en spansk tv-serie om livet på en kostskole.

Omstigning til Hollywood

Men udfordringerne i Spanien var ikke helt det, hun havde drømt om. Så da hendes agent opfordrede hende til at rejse til Hollywood, var det ikke en svær beslutning at træffe. Omvendt var det en ny udfordring, hun skulle tackle. Så i 2014 rykkede hun teltpælene op og flyttede til Californien.

”Det var et karriereskift, der betød, at jeg skulle starte helt forfra.” Blandt andet måtte Ana de Armas bruge energi på at lære engelsk. Det tog to år. Men så var hendes engelske sprog helt flydende. Helt perfekt til en reboot af karrieren.

Hendes første Hollywoodfilm var i den erotiske thriller Knock Knock (2015), hvor hun spillede over for Keanu Reeves. I 2016 spillede hun med i Todd Philips War Dogs, inden hun i 2017 landede rollen som Joi i Blade Runner 2049 – K’s (spillet af Ryan Gosling) holografiske AI-kæreste. En rolle, der i øvrigt udløste en nominering som Best Supporting Actress.

Ana de Armas har trods intensiv sprogundervisning lært sig en fonetisk indlæringsmetode af replikkerne, som bliver anvendt af mange skuespillere, som ikke har engelsk som modersmål. Hun lærer sig ganske enkelt replikkerne udenad, inden kameraerne begynder at rulle.

Ana De Armas
Ana de Armas er særlig populær blandt fans med caribisk eller mellemamerikansk oprindelse.

Det var også en metode, hun anvendte, da hun i 2019 havde premiere på filmen Knives Out – Var det mord? Her spiller hun sygeplejersken Marta Cabrera med tvivlsomme motiver i thrilleren, hvor en rig krimiforfatter findes myrdet aftenen før sin 85-års fødselsdag. Hele den dysfunktionelle familie kommer under mistanke, men …

Filmen fik pæne anmeldelser og betegnes generelt som Ana de Armas’ gennembrud. En film, der i øvrigt indbragte hende Spanish Actors’ Unions pris for Best Actress in Internation Production og Golden Schmoes Awards pris for årets gennembrud.

Bond og Monroe

2020 skulle have været året, hvor hendes hidtil største film skulle have haft premiere. Den forsinkede 25. James Bond-film får efter planen dansk premiere den 2. april i år. Her spiller Ana de Armas en CIA-agent, der hjælper Bond. Selv har hun beskrevet sin rolle som ”en uansvarlig og sprudlende person, der spiller en nøglerolle i Bonds mission”.

Og hun har endnu en godbid i ærmet til os: I år får filmen Blonde forhåbentlig premiere, hvor Ana de Armas spiller hovedrollen som Marilyn Monroe. Filmen har været længe undervejs. Faktisk var den planlagt til at blive indspillet helt tilbage i 2010, hvor Naomi Watts skulle have spillet hovedrollen. Men gang på gang blev optagelserne udskudt. Så blev hovedrolleindehaveren atter skiftet ud. Usikkerheden fortsatte, lige indtil Netflix meddelte, at Ana de Armas havde overtaget rollen som Monroe. Optagelserne startede i vinteren 2019.

Ana De Armas
Ana de Armas og Ben Afflecks forhold endte efter bare et års samliv

Kæreste med Ben Affleck

Som så mange andre Hollywood-stjerner er Ana de Armas jaget vildt af sladderbladenes journalister og fotografer. Men hun er åbenbart ikke nem at fange i skandalernes spotlys. Bortset fra at hun ofte bliver karakteriseret som en skuespillerinde, der har det med at falde for sine kolleger under indspilningerne. Måske en hentydning til et kort ægteskab med den spanske skuespiller Marc Clotet. De blev gift i 2010. Men ægteskabet holdt bare i et par år. Senest har den 32-årige cubanske skønhed været kæreste med Ben Affleck, som hun mødte under indspilningen af Deep Water i 2019. Filmen får premiere i Danmark til efteråret.

Ana De Armas
Netflix-satsning om Marilyn Monroe har også Armas på rollelisten.