Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Fra Hiphopper til Moviestar

Han startede karrieren som hiphopper med kunstnernavnet Marky Mark. Men det var filmuniverset, der trak. Og dét med stor succes. Han har spillet med i alt fra lette komedier over krigsfilm til science fiction-film. Men det var på et hængende hår. For ungdomsårene var hårde: et overfald førte til en fængselsdom på to år. Nu vil han trække sig tilbage fra filmen. Måske. Claus Vesterager Martinus foto: Getty images & Alamy
Mark Wahlberg
51-årige Mark Wahlberg har flere gange 'truet' med at trække sig tilbage fra filmarbejdet.

Mark Wahlberg, 51, var bestemt ikke et af Guds bedste børn. Faktisk var han lidt af en bølle. Ovenikøbet med racistiske undertoner. For som ung i fødebyen Boston var det den rå vold, der herskede. Og et overfald førte til en sigtelse for uagtsomt manddrab og en fængselsdom på to år i skyggen.

Af forskellige årsager blev tiden bag tremmer begrænset til blot 45 dage. Men han gjorde det også svært for sig selv. Allerede som 13-årig var han dybt afhængig af kokain. Og faktisk fik han først sin studentereksamen i hus i 2013. Som 42-årig.

Derfor er det ikke så lidt imponerende, at den i dag 51-åri ge Mark Wahlberg fandt en vej ud af kriminalitetens og narkoens hårde greb. For dét gjorde han. Med lidt hjælp for sin bror Donnie, som i 1984 var med til at starte boybandet New Kids on the Block.

Den 13-årige Mark forlod hurtigt bandet, men startede sin egen karriere med gruppen Marky Mark and the Funky Bunch. Og det kunne måske have været en ganske udmærket levevej for Boston-teenageren. For allerede med deres debutalbum – Music for the People (1991) – scorede han et rent hit og blev belønnet med en platinplade. Det var hittet Good Vibrations, der udløste platinpladen.

Ind i filmens verden

Umiddelbart syntes han som skabt til at lade sig opsluge af hiphop-verdenen. Han havde lærte det hårde sprog i sine helt unge år i Bostons stærkt socialt belastede bydel, Dorchester. Og han havde helt bestemt attitude. Men det blev filmen – efter en kort karriere som fotomodel for Calvin Klein – der trak.

Men han nåede dog at posere på en ikonisk reklame for brandet med et 21 meter højt billboard på Times Square i New York. Fuldstændig nøgen. Bortset fra et par Calvin Klein-underbukser.

Provokerende. Og frækt i en tid, hvor Michael Jackson stadig moonwalkede, og skulderpuderne fyldte i pigernes blazere. Hans filmdebut blev en realitet i 1993, mens hiphop-karrieren stadig var på sit højeste. Det skete i thrillerfilmen The Substitute.

Han optrådte stadig under sit kunstnernavn Marky Mark. Først i den næste film – Renaissance Man (1994) med Danny DeVito i hovedrollen – kom navnet ’Mark Wahlberg’ på rulleteksterne.

Siden gik det slag i slag. Succes på succes med film som Boogie Nights (1997), The Perfect Storm (2000), The Italian Job (2003) og senest Uncharted (2022).Og indimellem blev det også til nogle gedigne kassesucceser, som da han scorede rollen som Cade Yeager i Transformers-filmene.

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg spillede rollen som skattejægeren Victor Sullivan i filmen “Uncharted” (2022).

Bedst betalte skuespiller

Faktisk har hans filmarbejde gennem årene været så indbringende, at han i 2016-2017 indtog førstepladsen på Forbes årlige liste over de bedst betalte skuespillere. Det år tjente han svimlende 420 millioner dollars. Det skyldtes ikke mindst hans arbejde med Transformers: The Last Knight (2017) og Daddy’s Home 2 (2017).

Den gode løn og en velvoksen formue gjorde det også muligt for Mark Wahlberg at bruge nogle af sine millioner på velgørenhed. Som da han i 2018 valgte at bruge sin løn fra indspilningen af All the Money in the World til Time's Up-bevægelsen, der kæmper for ligeløn og rettigheder til arbejdende kvinder.

Han var hyret til at spille den noget reserverede mand, der får til opgave at finde en milliardærs kipnappede søn. En del af scenerne skulle skydes om, da Kevin Spacey blev fyret efter anklager om upassende seksuel adfærd. At Mark Wahlberg med en løn på 1,5 mill. dollars blev bedre aflønnet end filmens kvindelige hovedrolle vakte et ramaskrig i offentligheden.

Og ganske fornuftigt valgte han derfor at donere hele lønchecken til kampagnen for ligeløn og kampen mod seksuel chikane mod kvinder. Kombinationen af en ualmindelig god fysik og kvalitet i arbejdet foran kameraet har med årene ikke alene gjort ham til en velhavende herre. Han er måske også blevet en anelse mere mild.

I hvert fald målt i forhold til den råhed, han lagde for dagen i ungdomsårene. Det kom til udtryk, da han i 2014 forsøgte at få sine voldsomme handlinger fra teenageårene til at forsvinde gennem en ansøgning om benådning. Det skabte en voldsom debat i de amerikanske medier og frygt for, at en benådning ville skabe et nyt sæt regler, der kun gjaldt for hvide, amerikanske skuespillere. Sagen endte med, at Mark Wahlberg i sidste ende valgte at trække sin ansøgning tilbage.

Mark Wahlberg
Fra filmen “Shooter” (2007), hvor han spiller en skarpskytte, der bliver involveret i et attentat på den amerikanske præsident.

Tidlig pension

For en Boston-knægt, der i sin ungdom både var afhængig af kokain og altid manglede penge, var det som et lykketræf pludselig at være i mediernes søgelys og aldrig mangle penge. Det får nogle gange folk til at komme med udmeldinger, de senere fortryder. Som da Mark Wahlberg i 2010 i et interview udtalte, at han nok ville trække sig tilbage som 40-årig.

Det skete som bekendt ikke. For sidenhen var han på rollelisten i film som Lone Survivor (2013), Joe Bell (2020) og science fiction-filmen Infinite (2021).

I et BBC-interview blev han så i 2012 spurgt, hvorfor han ikke var gået på pension. Svaret var enkelt: ”Jeg løj! Nej, men jeg var et godt sted i livet. Og nød de ting, jeg arbejdede med. Så nu er det nok snarere som 50-årig, jeg vil trække mig tilbage.” Den milepæl har den nu 51-årige Mark Wahlberg også nået. Stadig uden at have trukket sig tilbage.

Og stadig uden at komme nærmere ind på, hvornår han stopper sit filmarbejde. Men det er fortsat en tanke, der spøger. ”Jeg synes i stigende grad, det er vanskeligt at skulle forlade hjemmet og mine fire børn for at rejse rundt i landet til filmoptagelser. Og jeg drømmer om den dag, hvor jeg for alvor kan forlade Hollywood.”

Mark Wahlberg
Den traditionsrige dyst mellem den amerikanske hær og flådes fodholdhold har ofte Wahlberg som tilskuer

Men med endnu to forventede premierefilm i 2022 – og to nye på tegnebrættet – er der ikke udsigt til, at hans pensionsformue kommer til udbetaling lige med det første. Desuden har han som så mange andre succesrige Hollywoodstjerner med erfaringens ballast kastet sig over producergerningen.

Og selvom Mark Wahlberg skulle gøre alvor af sine tanker om en tidlig pension, ja, så bliver det næppe til megen lediggang. For sideløbende med filmkarrieren har han skabt et mindre forretningsimperium, som givetvis også fremover kommer til at trække på ressourcerne.

Sammen med sine brødre, Donnie og Paul, driver han en burgerkæde med navnet Wahlburgers. I dag har de 49 burgerrestauranter rundt om i USA og Canada. 

Wahlberg ejer desuden aktiemajoriteten i en caribisk cricketklub, adskillige bilforretninger og har for nylig lanceret en internetapp – Ballers Report – der bringer nyt i form af podcasts og videoer om alt fra inspirerende forretningsideer til sportsudstyr og underholdning.

Mark Wahlberg blev i 2009 gift med Rhea Durham, som han har fire børn sammen med. Han er kommet langt fra Dorchester i Boston, hvor han voksede op. Nu hedder adressen Beverly Hills. Og selvom han leger med tanken om et andet liv, er det næppe sidste gang, han stiller op foran kameraerne.