Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Marilyn Monroe - she just watnted to be loved

Norma Jeane Baker havde bestemt ikke en glamourøs ungdom. Overgreb. Voldtægt og en tidlig karriere som nøgenmodel. Næsten på trods blev hun alligevel america’s darling. Livet igennem kæmpede hun med en følelse af mindreværd, selvom hun som Marilyn Monroe opnåede status som 50’ernes kvindelige superstjerne. Af Laurids Bertelsen foto: Milton H. Greene

Hun rummede det hele. Hun var superstjernen, der overstrålede alle de andre. Hun var usikker og led voldsomt af et mindreværdskompleks, der måske i sidste ende var en af årsagerne til hendes selvmord i 1962. Alligevel blev hun en stilsikker og elsket skuespiller, der fik store roser for sine roller i film som Gentlemen foretrækker blondiner (1953) og Den søde kløe (1955). Og hun skabte et helt nyt kvindeideal, der i 1950’erne både var nyskabende og vovet. Også selvom det blev skabt med både sexappeal og vid.

Derfor var hun elsket af både kvinder og mænd. Og det er hun stadig. Der er næppe nogen – ung som gammel – der ikke ved, hvem Marilyn Monroe var. Hendes film bliver stadig vist. Omend det i dag som oftest er via diverse streamingtjenester. Hun er blevet udødeliggjort af store kunstnere som eksempelvis Andy Warhol, der skabte de berømte silketryk i slutningen af 1960’erne. En serie billeder, hvor især ét i 2022 blev solgt for den svimlende sum af 195 millioner dollars.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe var måske den største filmstjerne, Hollywood nogensinde har skabt.

Netop de mange fotografier af Marilyn Monroe vækker den dag i dag stærke følelser. I 2019 udkom en lækker bog, der på 368 sider fortæller en del af hendes historie. Det er fotografen Milton H. Greene, der i en årrække fra 1953 og frem jævnligt havde fotosessioner med superstjernen.

Livsvarigt venskab

Milton H. Greene (1922-1985) var en berømt modefotograf, der også portrætterede mange celebrities fra Hollywoods guldalder. Han mødte Marilyn Monroe til et fotoshoot til magasinet Look i 1953. De blev hurtigt nære venner og i sidste ende forretningspartnere. I 1954, efter at have hjulpet hende med at komme ud af sin studiekontrakt med 20th Century Fox, skabte de Marilyn Monroe Productions, Inc.

Milton og Marilyn var meget mere end forretningspartnere. Marilyn blev en del af Greene-familien. Da deres venskab i 1957 ebbede ud, havde parret produceret to spillefilm og mere end 5.000 fotografier af den ikoniske skønhed.

Marilyn Monroe
Fotografen Milton H. Greenes bedste fotos af Monroe er samlet i bogen The Essential Marilyn Monroe (2019).

Der var magi i Milton og Marilyns arbejdsforhold. Og en tillid, der kom til udtryk i hvert eneste billede. Greene døde i 1985 og troede, at hans livsværk var ved at bukke under for tidens tand.

Hans ældste søn, Joshua, begyndte en rejse for omhyggeligt at genoprette sin fars arv. Joshua er selv fotograf og brugte år på at restaurere sin fars fotografier samt katalogisere og promovere Miltons enorme værk over hele verden. Resultatet af næsten to årtiers restaureringsarbejde af sin fars billeder udgav han i 2019 under titlen The Essential Marilyn Monroe: Milton H. Greene, 50 Sessions. Med 280 fotografier, inklusive nyscannede og restaurerede klassikere samt billeder, der kun er udgivet én gang, kom Greenes Marilyn Monroe-arkiv endelig til offentligt skue.

Milton H. Greenes billeder dækker en periode i Marilyn Monroes liv, hvor hun var på toppen af sin karriere. Joshua Greene har kurateret sin fars billeder som en varig hyldest til en fantastisk fotograf og hans største muses arbejde. Gribende og effektfulde, glade og betagende billeder af et ikon, der måske ikke bliver overgået af andre.