Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Lionel Messi - bold geniet fra Rosario

Lægerne var ikke i tvivl. Manglen på væksthormon ville bremse hans udvikling. Han ville aldrig blive stor nok til at spille fodbold. Især fordi hans forældre ikke havde råd til den medicin, der ville kunne hjælpe hans vækst. De tog fejl. Siden da har han syv gange vundet ballon d'or-prisen. Og i år modtog han fifa's pris som årets spiller for anden gang. Den nybagte verdensmester tog fusen på dem alle. Af claus vesterager martinus foto: getty images
Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario

Den legendariske angriber kan ofte ses slentre rundt på grønsværen uden bold. Faktisk ser han en smule uinteresseret ud, mens hans holdkammerater slås. Men tag ikke fejl. Selvom Lionel Messi ser ud, som om han spankulerer rundt i sin egen verden, er det for ham ensbetydende med en konstant observation af spillets udvikling og en knivskarp analyse, der fortæller ham, hvilke bolde han skal løbe efter, og hvilke han lade fortsætte til en anden. Måske også fordi han som 35-årig ikke længere kan løbe for fuld kraft i alle 90 minutter. Ikke desto mindre var han kampafgørende, da Argentina kort før jul for tredje gang vandt VM.

Og ikke nok med det: I februar 2023 fik han endnu mere hæder, da han af FIFA blev kåret som verdens bedste fodboldspiller. Ikke mindst fordi han spillede en afgørende hovedrolle i Argentinas VM-triumf.

Legen med bolden har altid fyldt meget i familien. Ikke desto mindre hersker der en vis tvivl om, hvornår Lionel for første gang troppede op til træning i sin fars klub, Grandoli, i hjembyen Rosario lidt syd for Santa Fe i det centrale Argentina. Nogle kilder mener, han blot var fire år gammel. Andre, at han var fem år, da hans far, Jorge Messi, tog ham med til træning. Men én ting var sikkert: Selv om han kun var fem år gammel, kunne han allerede dengang noget helt ekstraordinært med en fodbold.

Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
Lionel Messi, 35, kandiderer stærkt til titlen som den bedste fodboldsspiller gennem tiderne.

Væksten gik i stå

I starten var det hans far, Jorge Messi, der trænede den lille Lionel. Det var ham, der fik ham til at forstå de grundlæggende elementer i spillet. Men som seks-årig kom han til klubben Newell’s Old Boys, hvor han spillede de næste seks år. Hans hold blev kendt som ’The Machine of ’87’ og var næsten uovervindeligt: De vandt stort set alt. Ikke mindst på grund af de næsten 500 mål, som Messi scorede i disse år.

“Når du så ham, tænkte du: Denne knægt kan ikke spille bold. Han er en dværg, han er for skrøbelig, for lille. Men det var let at indse, at han var født anderledes, at han var et fænomen, og at han skulle levere noget storslået.”

Men som 10-årig skete der en forandring. Han var lille af sin alder, og lægerne konstaterede hurtigt, at han i alvorlig grad manglede et væksthormon. Det stoppede med ét slag hans vækst og blev en alvorlig trussel mod hans drømme om en fremtid som professionel fodboldspiller. Det kunne naturligvis behandles medicinsk. Men kuren var dyr og kostede næsten 1.000 dollars om måneden. Og da forældrenes sundhedsforsikring efter to år smækkede kassen i, var han dømt til en opvækst, hvor han konstant befandt sig under sine jævnaldrendes højde.

Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
Lionel Messi har vundet Ballon d’Or trofæet syv gange.

Første kontrakt skrevet på serviet

I første omgang var det den argentinske storklub River Plate, der slog bremserne i. De var for så vidt interesserede i at skrive en kontrakt med Messi. Men nægtede at betale for hans behandlinger.

Måske spillede det en rolle for familiens beslutning om at emigrere til Spanien i 2001. Allerede året inden havde Messis far forsøgt at få en aftale om prøvetræning i stand med den catalanske storklub, FC Barcelona. Holddirektør, Charly Rexarch, var behørigt imponeret over den unge argentiner. Men bestyrelsen mente ikke, det var passende at skrive kontrakt med en blot 14 år gammel teenager. Kort før jul i år 2000 stillede familien et ultimatum: Skriv kontrakt nu, eller vi finder en anden klub. Rexarch kradsede i al hast betingelser og vilkår ned på en serviet. Det var Lionel Messis første kontrakt med FC Barcelona. Og allerede i februar 2001 flyttede familien så til den catalanske hovedstad i en lejlighed tæt på Camp Nou.

Lionel Messi blev indrulleret i FC Barcelonas talentakademi, La Masia, men det første år spillede han kun få kampe for klubbens ungdomshold: Los Infantiles. Det skyldtes en transferkonflikt med hans gamle klub Newell’s Old Boys, der betød, at han kun måtte spille venskabskampe og kampe i den lokale catalanske turnering.

Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
Fremover skal Messi spille med tre mesterskabsstjerner på spillertrøjen.

Den introverte Messi

Det var også en tid, hvor han måtte kæmpe for at blive en integreret del af holdet. Han var fåmælt og introvert. Faktisk var han så stille, at mange af hans holdkammerater troede, han var stum. Det gjorde det heller ikke lettere, at hans mor rejste tilbage til Argentina sammen med hans brødre og lillesøster, mens han blev alene tilbage i Barcelona med sin far.

Men efter at have afsluttet sin behandling med væksthormon i en alder af 14 år, blev transferkonflikten med den gamle klub endelig løst. Og i februar 2002 fik han sin spanske spillerlicens. Som stamspiller spiller han nu alle kampe og bliver et fast omdrejningspunkt for FC Barcelonas bedste ungdomshold nogensinde: ’The Baby Dream Team’.

Dét at kunne spille igen, var måske også årsagen til, at han på fodboldakademiet åbnede sig op og skabte nye venskaber med store talenter som eksempelvis Cesc Fàbregas og Gerard Piqué. I løbet af sin første hele sæson blev han med 36 mål topscorer i 30 kampe.

Særligt én kamp i det år står skarpt i hans hukommelse: Copa Catalunya-finalen mod Espanyol, der er gået over i historien som Partido de la Máscara – Maskernes finale. Ugen inden kampen havde Messi brækket sit kindben og var tvunget til at spille med en beskyttelsesmaske. Men den generede ham voldsomt. Og det endte med, at han kylede den ud over sidelinjen og scorede på 10 minutter to mål, inden han blev skiftet ud.

Succesen i ungdomsrækkerne betød også, at andre europæiske storklubber fik øjnene op for FC Barcelonas gyldne trekløver. Selv fik Messi og Fàbregas et tilbud fra Arsenal, mens Piqué skrev kontrakt med Manchester United. Messi valgte at blive, mens Fàbregas fik kontrakt med London-klubben.

Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
Lionel Messis to sønner får et knus efter finalesejren over Frankrig ved VM2022

Fra Catalonien til Paris

Resten er historie. Hans merit-lister er alenlange. Som bare 18-årig var han den yngste spiller, der scorede for FC Barcelonas førstehold i La Liga. Han er den spiller, der i ét kalenderår har scoret flest mål. En rekord, han satte, da han i 2012 scorede ikke mindre end 91 mål. Mens han spillede for FC Barcelona, løb han i alt på banen til 520 kampe – og scorede 474 mål, inden han i 2021 skiftede til Paris Saint-Germain. I alt har han vundet 10 spanske mesterskaber. Han har haft en fod med i spillet de fire gange, han sammen med holdkammeraterne har kunnet løfte Champions League-trofæet. Og senest kunne han så modtage folkets hyldest, da Argentina vandt VM 2022.

FC Barcelona har været dybt afhængig af Messis talent. Og for Messi selv har det været et trygt og særdeles indbringende bekendtskab. Men i 2021 var det pludselig slut. Hans kontrakt var udløbet, og han kunne frit skifte til en klub, som havde råd til at betale hans løn.

Til trods for uroen omkring FC Barcelonas præsident, Joan Laporta, der havde gældsat klubben ud over enhver rimelighed, ønskede Lionel Messi formentlig også selv at blive i Barcelona, hvor han gennem årene havde høstet så megen succes – og hvor han levede godt med sin hustru, Antonela Roccuzzo, og deres tre børn.

Men nye strammere regler fra det spanske fodboldforbund satte en grænse for FC Barcelonas gæld – og ikke mindst, hvor store lønninger klubben måtte betale. Var Messis kontrakt blevet forlænget på samme vilkår, ville klubbens samlede udgifter til løn stige til 110 procent af indtægterne.

Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
1. Afslapning efter et hårdt program på en yacht ved Ibiza. 2. Messi og Cristiano Ronaldo bejler begge til titlen som verdens bedste fodboldspiller

Som præsidenten udtrykte det: “Havde vi skrevet en ny kontrakt med Lionel Messi, havde vi skullet acceptere et lån, der svarede til klubbens samlede tv-indtægter i 50 år!”

Så i juli måned 2021 var det slut. På et tårevædet pressemøde bekendtgjorde Messi, at han ikke var at finde i FC Barcelonas startopstilling den kommende sæson. Fremtiden lå i Paris. Med en guldrandet kontrakt, der ifølge det økonomiske tidsskrift Forbes i 2021-2022 gav ham en samlet indtægt på svimlende 920 millioner danske kroner. De 531 mio. kr. er direkte løn og bonusser fra Paris Saint-Germain, mens de øvrige 389 mio. kr. stammer fra sponsorater, reklamer og branding.

Med en kæmpeformue og mange huse i Paris, Barcelona og hjemme i Argentina, er han og familien sikret for livet. Men trods en enorm sportslig succes kronet med VM-trofæet i 2022, har det ikke været en rejse uden ridser i lakken. I 2016 blev både Messi og faren idømt en betinget 21 måneders fængselsstraf for skattesnyd. Lionel hævdede, at han var uvidende om de forskellige transaktioner, der havde flyttet dele af indkomsten fra sponsorater til skattely i Uruguay og Belize.

Men selv ikke en fængselsdom kunne fjerne støtten fra fansene. Og efter VM-triumfen kan Messi – i hvert fald i hjemlandet Argentina – gå på vandet.

Der har været mange betydningsfulde mennesker i hans liv. Hans kone, Antonela, som han har kendt siden barndommen. Forskellige trænere, hans far, mor og søskende. Men måske er der alligevel én person, der har betydet lidt mere: Hans mormor, Celia. I barndomsårene var det hende, der fulgte ham til træning og kampe. Og han var stærkt påvirket, da hun døde, da han var 11 år. I resten af sin karriere har han efter hver scoring fejret sine mål ved at kigge op og pege mod himlen som en hyldest til sin bedstemor.

Selvom kontrakten med Paris Saint-Germain udløber til næste år, er der med Messis spil under VM-turneringen ikke noget, der tyder på, at han lægger fodboldstøvlerne på hylden foreløbig. Så forhåbentlig kan fodboldfans overalt i verden nyde hans blik for spillet og nye vidunderlige scoringer i de kommende år. Og ikke mindst hans blik mod himlen til ære for sin mormor.

Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
Det var en livslang drøm, der gik i opfyldelse, da han kunne kysse VM-trofæet.

>FAKTA:

FULDE NAVN: Lionel Andrés Messi
NATIONALITET: Argentina
KALDENAVN: Leo eller La Pulga
FØDSELSDAG: 24. juni 1987
HØJDE-VÆGT: 170 cm høj – vejer 72 kg
FØRSTE KAMP: 1992 som fem-årig for Grandoli, Argentina
FØRSTE KONTRAKT: Som 13-årig med FC Barcelona
PROFESSIONEL DEBUT: 16. november 2003 i en venskabskamp mod FC Porto
ANTAL KAMPE: 778 for FC Barcelona. 672 mål
NUVÆRENDE KLUB: Paris St. Germain
Antal kampe: 61 siden 2021. 27 mål
INDTÆGTER: Anslået løn 2021-22: 920 millioner kr.
MESTERSKABER: 10 spanske mesterskaber og fire Champions League trofæer

Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
Messi blev i 2017 gift med sin barndomsveninde Antonela Roccuzzo. De har dannet par siden 2008 og har tre drenge.
Lionel Messi - boldgeniet fra Rossario
35 år gammel er han endnu ikke parat til at lægge fodboldsstøvlerne på hylden.