Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Don Drapers ikoniske look

Mad men var en af de mest populære tv-serier gennem tiderne. Det skyldtes ikke bare, at den er en præcis fortælling om usa’s udvikling i 1960’erne. En æra præget af den kolde krig, vietnam-krigen og sædernes forfald. Det er også historien om herremoden i de gyldne 60’ere. Af Claus Vesterager Martinus Foto: Alamy
Don Drapers Ikoniske Look
Mad Men foregår i en tid, hvor jakkesæt, slips og elegante kjoler var et must på kontoret.

Uanset om hovedpersonen i ‘Mad Men’, Don Draper, træder ind på kontoret i reklamebureauet Sterling Cooper på Madison Avenue i New York, eller om han er på badeferie på Hawaii, er hans outfit knivskarpt. Tætsiddende jakkesæt, kridhvid skjorte og et slips med en snorlige knude. Og er han på farten i New Yorks menneskemylder, er han naturligvis, som det var kutyme i 1960’erne, iført en Feodora filthat. Naturligvis med skyggen foldet en anelse ned, så den følger øjenbrynene og giver et ultra-gennemborende blik.

Netop de kostumer, som skuespilleren Jon Hamm iførte sig de 92 gange, tv-serien “Mad Men’’ løb over skærmen i de syv sæsoner fra 2007 til 2015, var noget af dét, der fra starten gjorde serien til en enestående succes. For i 60’ernes USA var det på det nærmeste et krav for storbyens kontorfolk at møde på arbejde i et nobelt, tætsiddende jakkesæt, hvid skjorte og slips. Men Don Draper nøjes ikke bare med de helt klassiske ensfarvede jakkesæt. Han adskiller sig fra mængden og udviser lidt skræddersyet vovemod med jakker og bukser med flere farver indvævet i stoffet. Og ofte også med mønster og tern. Ikke meget. For på afstand ser jakkerne ofte ret så ensfarvede ud.

Minimalistisk og konservativt

Når det er sagt, er hans arbejdstøj i en stil, der nok mest af alt kan beskrives som minimalistisk og konservativt. Hans tilbehør er også til den enkle, men udtryksfulde side: Et ensfarvet slips, manchetknapper, i ny og næ en slipsenål, et Rolex-ur – og så naturligvis en cigaret og et glas whisky.

Men Don Drapers looks satte gang i en bølge, hvor unge mænd igen begyndte at fokusere på tøj i en exceptionel kvalitet. Og gerne skræddersyet. En skarp kontrast til Cargo-bukser og 90’ernes Casual Wear.

I ‘Mad Men’ fungerede Don Drapers kostumer som hans værn mod omverdenen. Og ikke mindst udstrålede de både hans professionelle og finansielle succes. Det virker, som om hans nøje tilpassede jakkesæt gav ham den rette mængde mystik og anonymitet til at kunne bevæge sig sikkert gennem verden.

Men som årene gik, fik hans tøjvalg et mere udadvendt image. Som i et afsnit i femte sæson, hvor han møder op til en firmafest i en ternet sportsjakke. Eller da han i et andet afsnit på Hawaii ses i en grønternet jakke og hvide bukser.

Men det konservative og stilsikre valg var og blev det foretrukne, når Don Draper skulle til fest: Den ulastelige smoking. Sort, hvid skjorte og en præcist bundet butterfly.

På sin vis har ‘Mad Men’ gjort mere for herremoden end mange modemagasiner. I hvert fald hvis man ynder tøjstil fra før sædernes forfald. Fra dengang, hvor mænd ikke bevægede sig uden for en dør uden hat.

Don Drapers Ikoniske Look
Jon Hamm som den ulasteligt klædte reklamemand Don Draper i Mad Men.

WEAR IT LIKE DON DRAPER

Vi har været vores varesortiment igennem og matchet det til nogle af Jon Hamms ikoniske looks

Don Drapers Ikoniske Look

Classic Mad Men

I rollen som reklamechefen Don Draper er Jon Hamm et moderne stilikon. Jakkesæt og bukser er med skarpe linjer. I 60'erne skulle arbejdstøjet være alt andet end poset. En mand skulle se ud, som om han var skabt til tøjet. Ikke omvendt.

Don Drapers Ikoniske Look

Den hvide skjorte

Don Draper kunne ikke drømme om at gå på arbejde i andet end en perfekt strøget, kridhvid skjorte. Eneste afvigelse er det mønstrede slips - gerne i en markant farve.

Don Drapers Ikoniske Look

Omfavn farverne

Selv om Don Drapers work-outfit er mørke eller koksgrå jakkesæt, var han bestemt ikke bange for farver. En sportsjakke med et lyseblåt skær og lyse bukser. Og naturligvis et slips, der fuldender den velklædte mand.

Don Drapers Ikoniske Look

Casual Wear

Skuespilleren Jon Hamm er fra en anden tid, hvor det ikke er nødvendigt med hverken hat eller slips for at gå uden for hjemmets fire vægge. Her i chinos og en marineblå vindjakke.

Don Drapers Ikoniske Look

Det elegante outfit

Jon Hamm er naturligvis ofte at finde til mere formelle arrangementer, hvor han gerne optræder med samme stil og klasse som Don Draper i Mad Men. Her i et klassisk lysegråt, slimfit jakkesæt med tern, hvid skjorte og mørkt slips.

Don Drapers Ikoniske Look

Inkognito

Kort jakke, en yderst casual skjorte og chinos. Med et par lækre solbriller er Jon Hamm klar til en tur i byen – sådan helt inkognito.