Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Det dyreste maleri fra det 20. århundrede

Næsten 1,4 milliarder kroner måtte en privat kunstsamler betale for et af Andy Warhols mest berømte malerier: Portrættet af Marilyn Monroe med titlen ’Shot Sage Blue Marilyn’. Et hammerslag, der gjorde maleriet til det dyreste kunstværk fra det 20. Århundrede. Af Claus Vesterager Martinus, Foto: Getty Images.
Dyreste maleri, Marilyn Monroe af Andy Warhol
Andy Warhol malede i alt fem udgaver af Marilyn Monroe.

Shot Sage Blue Marilyn

Et af Andy Warhols ikoniske Marilyn Monroe-portrætter er blevet det dyreste kunstværk fra det 20. århundrede, der nogensinde har været under hammeren. Portrættet, der måler 101,6 centimeter på hver led, bærer titlen “Shot Sage Blue Marilyn” og er blot ét af fem Monroe-billeder, som Andy Warhol lavede af Monroe i 1960’erne. Men en mandag aften sidste år blev maleriet solgt på Christie’s auktioner i New York for vanvittige 195 millioner dollars – eller næsten 1,4 milliarder danske kroner.

Forud for salget havde Christie’s beskrevet “Shot Sage Blue Marilyn” som “et af de sjældneste og mest transcendente billeder, der findes.” Det har tidligere været vist på gallerier, herunder Guggenheim-museet i New York, Centre Pompidou i Paris og Londons Tate Modern. Auktionshuset havde oprindeligt sagt, at det forventede bud var“i området omkring” 200 millioner dollars.

Warhols farverige reproduktioner af Monroes fotoportræt – oprindeligt et reklamefoto fra hendes film "Niagara" (1953) – er sammen med hans signaturmalerier af Campbells suppedåser blandt hans mest genkendelige værker. Portrættet er skabt ved silketryk, som duplikerer billeder på papir eller lærred ved hjælp af et lag finmasket silke som en stencil.

Warhol begyndte at skabe sine berømte portrætter allerede i 1962 kort efter Hollywood-stjernens død. Som med hans skildringer af andre berømte figurer som eksempelvis Elvis Presley og den kinesiske leder Mao Zedong skabte popkunstneren adskillige versioner af Monroes portræt i forskellige farver og konfigurationer. ’Shot Sage Blue Marilyn’ var en del af en serie af fem Monroe-portrætter af Warhol kaldet “Shot Marilyns”. Warhol malede Marilyns portræt i 1964 med forskellige farvede baggrunde: Rød, orange, lyseblå og salvieblå.

Warhol opbevarede de fem lærreder på The Factory, hans atelier på Manhattan, da Dorothy Podber, en ven af The Factory-fotografen Bill Name, så malerierne i studiet og spurgte Warhol, om hun måtte skyde dem. Han troede, hun mente at fotografere malerierne, men hun mente faktisk at skyde dem med en pistol.

Podber tog et par handsker på, fiskede en lille revolver fra sin taske og affyrede et skud i bunken af fire af de fem Marilyn-malerier og beskadigede dem. Det femte maleri, der mandag blev solgt til rekordprisen, var ikke i stakken, så det tog ikke skade. De fire andre blev kendt som “Shot Marilyns”.

Dyreste maleri, Marilyn Monroe af Andy Warhol
Marilyn Monroe | Hollywood-stjernen over dem alle. Fra 1947 nåede hun at spille med i 33 spillefilm inden sin tidlige død i 1962. Hun blev kun 36 år.