Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Chamonix - Et af Frankrigs ældste skisportsteder

SKILØJPER I TOPKLASSE. Restauranter i særklasse. Og exceptionelle hoteller. I ET SMØRHUL PÅ GRÆNSEN MELLEM SCHWEIZ, ITALIEN OG FRANKRIG ligger et af Europas mest POPULÆRE SKISPORTSSTEDER: Chamonix. I skyggen af det 4.810 meter høje MONT BLANC ER DER GARANTI FOR ENESTÅENDE NATUROPLEVELSER. AF LAURIDS BERTELSEN FOTO: GETTY IMAGES
Chamonix
Floden Arve løber gennem idylliske Chamonix-Mont-Blanc. Et af Europas mest populære skisportssteder.

Det giver sig selv, at løjperne ganske en­kelt er upåklagelige. Her er der skisport for såvel trænede som uøvede. Men for at gøre årets skiferie til en absolut suc­ces skal omgivelserne selvfølgelig også leve op til forventningerne. Og dét er der garanti for, hvis årets skiferie går til Chamonix-Mont-Blanc i det sydøstlige Frankrig. En lille landsby beliggende i 1.035 meters højde over havet for foden af Alper­nes højeste bjerg: Mont Blanc.

Chamonix er et af Frankrigs ældste skisports­steder. Og umådeligt populært blandt alpinister. Selve byen har blot ca. 9.000 faste indbyggere. Men i højsæsonen stiger indbyggertallet til over 60.000, der nyder godt af den perfekte sne i næ­sten 2.000 meters højde. Populariteten skyldes i høj grad også en rigtig god infrastruktur, hvor det med bus er muligt at komme frem til de fem vigtigste skiområder i dalen. Desuden ligger Cha­monix i et smørhul på grænsen mellem Frankrig, Schweiz og Italien. Så det er også et sted, hvor der eksempelvis er gode forbindelser til den in­ternationale lufthavn i Genève, der blot ligger en times bilkørsel fra dette skiparadis.

Chamonix
Chamonix ligger i 1.035 meters højde ved foden af Mont Blanc.

Hvis man da ikke vælger at tage turen med tog direkte fra København via Schwarzwald, Bernese Oberland til Chamonix.

Og velankommet åbner der sig et fantastisk landskab, der helt og holdent domineres af Mont Blanc, der rejser sig i 4.810 meters højde.

Rundtom i området er der flere skilifte, der betjener løjperne, der i sværhedsgrad varierer fra de lette i og omkring selve byen ved Col de Bal­me eller sydskråningerne af Le Flégère. De mere erfarne kan så nyde fart og udfordringer i form af sorte pister i området ved Grand Montets eller Brévent.

For skiløbere, der gerne vil have en mere dybsne-følelse, er det en oplagt ide at forsøge sig i den legendariske Vallée Blanche med over 20 km freeride-pister.

Alt i alt er der 60 skilifte i hele området med over 172 km pister. Senest er der i 2022 åbnet en gondol-lift i den nordelige ende af Chamonix-dalen, der nu leverer en lettere adgang til Balme- Vallorcine-området.

Chamonix
Panoramisk view ud over Alperne ved Aiguille du Midi – en af tinderne i Mont Blanc-massivet.

FAKTA

GEOGRAFI: Ca. 80 km. fra Genève eller 225 km. fra Lyon. Begge med flyforbindelse til Danmark. Højeste/laveste punkt: 3.275 m.o.h./1.000 m.o.h.

PISTER: 57 km grønne og blå, 76 km. røde og 39 km sorte. I alt 172 km. LIFTE: 60 lifte, 26 slæbelifte, 22 stolelifte og 12 kabelbaner.

PRISER FOR LIFTKORT: Mont Blanc Unlimited Pass, højsæson: 74 euro pr. dag, 396 euro pr. uge. Giver tillige adgang til skisportssteder i både Schweiz og Italien.

AFTER SKIING: Chamonix er rig på barer og restauranter i selve byen. Rundt om på løjperne er der også mulighed for at købe mad og drikke.

Chamonix
Den nærliggende landsby Les Houches og det imponerende Mont Blanc, der rejser sig i 4.810 meters højde.

Andet og mere end blot ski

Først og fremmest er Chamonix et af de klassiske vin­tersportssteder i Alperne. Men der venter også andre store naturoplevelser. Eksempelvis den syv kilometer lange gletsjer Mer de Glace, hvor man forventer, at en ny kabelbane åbner i løbet af 2023.

Selve Chamonix er en hyggelig by med masser af fine spisesteder – syv af byens restauranter er ovenikøbet rosende omtalt i Michelinguiden. Og to af dem er beløn­net med en stjerne.

På hotelfronten er der stort set frit valg. Fra grandiose luksushoteller over chalets til overnatning i et nedlagt kloster.

Kort sagt byder Chamonix på masser af skiløb, ogmasser af tilbud, der kan holde modne ikke-skiløbere underholdt. Alt leveret med masser af alpin charme og, selvfølgelig, den svimlende udsigt over Mont Blanc.

Chamonix
Pister i dyb sne er også en mulighed i Chamonix.