Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
Altid 14 dages returret

Hvordan binder man et slips?

Det spørgsmål har du måske netop stillet dig selv for første gang. Måske er du allerede vant til at binde et slips, men søger inspiration til en anden knude end den, du altid binder. Der findes mange forskellige slipseknuder, nogle anslår, at der findes helt op imod 100.000 forskellige knuder, så der er rigeligt at give sig i kast med, hvad end man skal lære at binde et slips første gang, eller gerne vil lære et par nye slipseknuder. For at gøre det overskueligt, har vi udvalgt tre forskellige slipseknuder til denne guide til binding af slips. Nedenfor finder du links til vores how-to videoer, der vil guide dig igennem en Oriental knude, en Four-in-Hand knude samt en Windsor knude, men inden vi kaster os ud i at binde slipseknuder, så lad os ganske kort opridse slipsets historie.
The story of the tie

Slipset som du kender det

Det moderne slips er ikke særligt gammelt, og man mener, at kunne datere det til 1924, hvor det siges at være ”opfundet” af en amerikansk skrædder ved navn Jesse Langsdorf. Jesse tog patent på et stykke stof, der var betegnet som ”all weather, wrinkle-free” med den klassiske form, der kendetegner det fleste af de slips, vi kender i dag – tre stykker stof foldet og syet sammen, så der dannes en spids.

Men Jesse har ikke opfundet slipset. Han har nærmere tilpasset et stykke militærpåklædning til den civile garderobe. Tilbage i det 2. århundrede e.Kr. bar romerske legionær slipselignende tørklæder kaldet focaler. Under 30års Krigen i Europa, så man kroatiske lejesoldater i den franske hær bære cravatte-lignende tørklæder (en cravatte minder meget om et slips, men bindes ikke. Det foldes nærmere om sig selv, og puttes ned i skjorten). Og franske Louis den 14. adopterede stilen i cravatten og gjorde den til en beklædningsgenstand i den civile garderobe.

I starten af det 18. århundrede udviklede cravatten sig til en bane af stof i muslin (en tynd bomuldsvævning), som blev viklet om halsen og holdt på plads med en nål. Dette stykke stof udviklede sig omkring 1850erne til at blive holdt på plads med en løs knude fremfor en nål. Dette mindede mere om slipset, som vi kender det. Udviklingen skyldtes, at skjorterne tidligere havde løse kraver og flipper eller ingen overhovedet. Skjortekraven var nu en normalitet, og måden at bære et stykke stof om halsen, blev derfor anderledes.

Op gennem 1920erne blev regiment stribede slips populære. Og ganske rigtigt bærer denne type slips dets militært klingende navn efter britisk uniformering. Amerikanerne adopterede denne tradition for slipsemønstre. Et lille funfact er, at i engelske slips løber striben fra venstre skulder ned mod højre hofte, for amerikanske slips er det modsat – her løber striben fra højre ned mod venstre.

Grundtanken i de regiment stribede slips som symboler på tilhørsforhold har ført til ens slips for blandt andre kostskoler, universiteter og gentlemen clubs. I dag opretholder slipset også forskellige sociale rammer – om du bærer slips som en del af din arbejdsuniform, fordi slipset er en del af en dresscode, eller fordi du synes det løfter dit outfit, så er man med i den ene eller anden klub.

The story of the tie

Uanset af hvilken årsag, du bærer slips, finder du her en guide til at binde fire forskellige slipseknuder.

Vi håber, at vores guide til at binde slips har været nyttig. Du kan finde dit næste yndlingsslips i din Kaufmann butik eller på vores webshop her.

God fornøjelse!