END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage
END OF SEASON - Spar op til 50% | Shop her
Gratis levering i DK ved køb over DKK 499
Klimakompenseret levering: 1-2 hverdage

Jennifer Aniston - America's Sweetheart

Hun er indbegrebet af en amerikansk superstar. Løftede en 90’er-serie – Friends – til nye højder og skabte med sin rolle som Rachel Green et forbillede for generationer af unge kvinder. Ikke bare i USA. Det blev en hit-serie, der gik sin sejrsgang verden over. Jennifer Aniston var på et tidspunkt den bedst betalte skuespiller – og har siden gledet gnidningsfrit mellem tv-shows og spillefilm. Men mændene? Dem har hun måske ikke været helt så heldig med. Af Claus Vesterager Martinus foto: Getty Images.
Jennifer Aniston
Jennifer Aniston, 53, spillede i 10 år rollen som Rachel Green i hit-serien “Friends”.

Fem timer og 16 minutter. Det var den tid, det tog Jennifer Aniston, 53, at nå én million følgere på Instagram. Det var i oktober 2019.

Og selvom hun i årevis havde været meget tilbageholdende i forhold til de sociale medier, ja, så var en genforeningsmiddag for holdet bag tv-serien Friends hos skuespillerinden Courtney Cox lige dét, der skulle til for at sikre hende en eksplosiv debut på Instagram.

Det første billede, hun lagde op, var et selfie-agtigt foto af nogle af middagsgæsterne. Og det gik nærmest viralt blandt de millioner af fans verden over.

For tv-serien Friends bliver ofte betegnet som ikke blot Jennifer Anistons, men tv-mediets største successerie. Det var i hvert fald en serie, hvor hun i rollen som Rachel Green skabte nye rollemodeller for millioner af kvinder verden over.

Og så skabte hun også med sin frisure en helt ny trend: sideskilning og hårender, der bukker indad mod halsen. At Jennifer Aniston på rekordtid var i stand til at generere over én million følgere på Instagram, siger en del om hendes popularitet.

Siden 1995 har hun været en regulær paparazzi-magnet og nærmest fast inventar i Hollywoods sladderpresse. Men det har heller ikke været nogen hemmelighed, at den unge Jennifer Aniston havde en stor fremtid på de skrå brædder foran sig. 

"ONCE YOU FIGURE  OUT WHO YOU  ARE AND WHAT  YOU LOVE ABOUT  YOURSELF, I THINK  IT ALL KIND OF  FALLS INTO PLACE.”

Kojak var hendes gudfar

Hun blev født i februar måned 1969 i Los Angeles. Hendes far var skuespiller – og en af hans bedste venner, Telly Savalas, var faktisk hendes gudfar (kendt som den skaldede detektiv i krimiserien Kojak). Det var ikke noget specielt lykkeligt hjem. Forældrene blev skilt, da hun var ni år gammel.

”Man udvikler nogle andre måder at tackle livet på, når man vokser op i et hjem, hvor folk ikke er søde ved hinanden. Nogle skaber et martyrium. Jeg er mere til at nyde de gode ting her og nu. Sådan lidt a la: Har vi citroner? Så lad os lave noget lemonade,” har hun fortalt i et interview til skuespillerkollegaen Sandra Bullock for nogle år siden.

Men én ting tog hun med sig fra barndommen: glæden ved at spille skuespil. En glæde, hun havde med sig fra barndomshjemmet – og sin skole – The Waldorf School – hvor hun første gang stod på en scene som 9-årig.

Hendes held var måske også, at hun med en skuespiller-far ikke blev tvunget til at forsøge sig med at tage en eller anden universitetsuddannelse, som hun sikkert ikke ville have gjort færdig alligevel.

I stedet blev hun optaget på Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing Arts på Manhattan i New York. På LaGuardia spillede hun både moderne og klassisk teater. Eksempelvis Tjekhovs Tre Søstre. Teatret blev også hendes levevej de første år efter skoletiden.

Mest på mindre scener langt væk fra Broadway – og langtfra så givtige, at hun kunne undvære sit job som telefonsælger. Det skulle ændre sig.

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston blev i 2020 hædret med Screen Actors Guild Award for bedste kvindelige skuespillerinde i rollen som Alex Levy i “The Morning Show”.

Et årti med Friends

Da 80’erne blev til 90’erne var det tv-serierne, der åbnede dørene for Jennifer Aniston. Med faste roller i serier som Malloy (1990), En vild pjækkedag (1990), Quantum Leap (1992) og Muddling Through (1994). Ikke de store succeser. Men endelig kunne hun sige farvel til bijobbet som telefonsælger.

Og midt i årtiet kom så det helt store gennembrud. Depressiv og ærgerlig over de seneste fiaskoer rendte hun på en benzintank i Los Angeles tilfældigvis ind i Warren Littlefield, der var direktør for NBC Entertainment. Og nogle få måneder senere huskede han Aniston og invitererede hende til en audition til rollen som Monica Geller i en ny serie med navnet: Friends.

Rollen gik til Courtney Cox, men begejstret for Anistons udstråling og ynde blev hun tilbudt rollen som Rachel Green.

En rolle, hun til en stadig voksende fanskare udfyldte til perfektion de næste 236 afsnit af serien, der ofte bliver betegnet som verdens bedste.

Den enorme succes, Friends fik i 90’erne, gjorde også, at Jennifer Aniston på et tidspunkt blev Amerikas bedst betalte entertainer.

Fra 2001 og 15 år frem har hun hvert år været at finde på Forbes Top 100-liste, der vægter skuespillere efter både indtjening og berømmelse. I dag vurderer det økonomiske tidsskrift, at hendes personlige formue er langt over 200 millioner dollars.

Ind imellem optagelser til Friends blev der nemlig også tid til at øge indtjeningen ved en række mega-filmhits i nullerne: Bruce Almighthy (2003), Alonge Came Polly (2004) og Love Happens (2009).

Da det sidste afsnit af Friends løb over skærmen i 2004, blev det også indledningen til en periode i Anistons karriere, hvor hun skruede ned for tv-mediet. Faktisk holdt hun – bortset fra nogle få gæsteoptrædener – en pause fra tv-serierne på hele 14 år.

Jennifer Aniston
Jennifer Anistons første sceneoptræden var i en skolekomedie som 9-årig.

#metoo

Lige indtil hun igen dukkede op i 2019-hittet The Morning Show. En serie, der tager sit afsæt i tidens helt store udfordring for den maskuline del af den amerikanske underholdningsindustri: #metoo-bevægelsen.

Her spiller hun nyhedsvært på en amerikansk tv-station baseret på Manhattan, hvor hendes kollega gennem mange år er blevet afskediget på grund af anklager om seksuelle overgreb. Sammen med Reese Witherspoon skal hun forsøge at genrejse stationens ry og rygte.

For Jennifer Aniston var det også en lejlighed til at bekæmpe fortidens spøgelser.

I forbindelse med retssagen mod filmproduceren Harvey Weinstein har hun fortalt, hvordan hun i forbindelse med indspilningen af filmen Derailed (2005) i et omklædningsrum blev presset op mod en væg og fik sine balder befamlet. Noget, der i retten fik Weinstein til at udbryde: Hun skulle skydes! Det er, siger hun, ”en oplevelse, der har fulgt mig. Den står helt åbenbart ikke alene.

Mange har oplevet ting, der er meget værre. Men jeg tror desværre ikke, at det er slut endnu.”

 

Ægteskabsdrømme

Gennem årene er Jennifer Anistons berømmelse vokset til skyerne. En celibrity med mere end 40 millioner følgere på Instagram. Der bliver lyttet til hende. Og hun bliver fulgt tæt.

Som da der i forbindelse med en prisuddeling blev taget et nu ikonisk billede af hende og Brad Pitt, der – hvis man tænker tanken og billedbevægelsen til ende, måske ender i en omfavnelse?

Hvorfor er dét nu interessant? Fordi for en stjerne som Jennifer Aniston, overhældt med alverdens æresbevisninger og priser, gudesmuk og livsklog, i offentligheden ofte fremstilles som America’s Sweatheart.

Og da hun i 1998 første gang løb på Brad Pitt, slog det gnister. De to blev gift i 2000 ved et overdådigt bryllup i Malibu. Det var i sandhed et mediebryllup. Paparazzierne havde kronede dage.

Men ægteskabet holdt ikke. 

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston har fået ny succes i tv-serien “The Morning Show”.

Hele Amerika sukkede med, da Jennifer Aniston i januar 2005 bekendtgjorde, at de to skulle skilles. Og da det kom frem, at årsagen var Brad Pitts affære med Angelina Jolie, knækkede landet faktisk midtover.

Og dét i sådan en grad, at man kunne se T-shirts med teksterne: ’Team Jolie’ og ’Team Aniston’.

Men i modsætning til mange andre hollywood-skilsmisser (inkl. Brad Pitts senere skilsmisse fra Angelina Jolie) endte denne skilsmisse i ro og mag.

Som Jennifer Aniston fortalte i et interview til The Hollywood Reporter 10 år senere: ”Det var en af de ting, der bare skete. Ingen gjorde noget galt, og ingen kan bebrejdes noget.”

Senere – 2015 – blev hun gift med manuskriptforfatteren og skuespilleren Justin Theroux. Men heller ikke dette forhold varede mere end et par år. Det er måske her, at den amerikanske offentlighed er ved at finde T-shirts med Team Aniston-sloganet frem igen.

For det vil være en næsten selvopfyldende profeti, hvis Brad Pitt og Jennifer Aniston 17 år efter deres brud skulle finde sammen igen.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at skulle dét ske, vil store dele af filmverdenen se det som et lille mirakel. En personificering af begrebet America’s Sweathearts. Vi får se.

“I LOVE THAT FEELING OF BEING IN LOVE, THE EFFECT OF HAVING BUTTERFLIES WHEN YOU WAKE UP IN THE MORNING. THAT IS SPECIAL.” - Jennifer Aniston